:
Tentang Kami


Sekolah Tahfiz Al-Fadhni adalah sebuah pusat sehenti yang berfungsi sebagai pusat pendidikan integrasi kepada umum dan pusat pentarbiyahan anak-anak yatim yang berteraskan Al Quran sepenuhnya.


Pusat ini yang baru memulakan pengajiannya pada Januari 2010, telah mendapat sambutan yang menggalakkan daripada para ibu-bapa di seluruh Malaysia dengan menerima sehingga 100 permohonan kemasukan. Namun atas faktor lokasi yang terhad, pihak pentadbir hanya mampu menerima seramai 50 pelajar sahaja untuk sesi pengajian tahun pertamanya ini.

Dengan berpegang kepada matlamat “berbuat kebajikan di sini untuk mendapat kebaikan di sana”, penubuhan pusat ini bukanlah berasaskan kepada keuntungan bahkan di atas kesedaran tentang peri pentingnya Al Quran diletakkan sebagai asas pendidikan secara total. Ini dapat dibuktikan dengan yuran yang dikenakan di sini adalah antara yang termurah di Malaysia.

Di samping itu, pusat tahfiz yang beroperasi di bangunan yang disewa daripada Masjid Kg. Lembah Jaya Selatan, Ampang, Selangor ini, menggunakan sistem pembelajaran hafazan yang diadaptasi daripada kaedah hafazan sebuah kholwah (pondok) yang dikenali sebagai Wadhul Fadni di suatu tempat di wilayah Sudan. Pengajaran di sekolah ini juga menerapkan pengajaran subjek akademik sebagai elemen pendidikan integrasi.

Di pusat ini juga, turut menempatkan anak-anak yatim yang terpilih untuk bersama-sama mengikuti pengajian tahfiz secara intensif. Namun demikian, pengambilan anak-anak yatim yang ditanggung sepenuhnya ini akan diambil berdasarkan kepada kemampuan kewangan Pusat tahfiz Al-Fadhni dan sumbangan orang awam dari masa ke masa.

Dengan kewujudan Pusat Tahfiz Al-Fadhni ini, diharap dapat memberikan suatu impak yang cukup signifikan ke arah melahirkan “Generasi Mukmin Al-Quran”.